Patulín je toxická látka, mykotoxín produkovaný plesňami ako je Penicillium Aspergillus a Byssochlamys, ktoré sa často nachádzajú v ovocí, zelenine, syroch a obilí. Kontaminácia patulínom je najbežnejšia u poškodených plodov, často určených na výrobu nápojov, koláčov a zaváranín. Patulín je tepelne stabilný, jeho rozklad je pri pasterizácii inhibovaný. Správne zaobchádzanie s ovocím a jeho skladovanie je veľmi dôležité pri prevencii výskytu patulín produkujúcich plesní. Patulín mal pri pokusoch na zvieratách nežiaduce účinky, čo vedie k domnienke, že pri určitej expozícii môže mať nepriaznivé účinky aj na ľudský organizmus. FDA stanovila maximálny limit pre patulín 50 ppb, EÚ 50 ppb pre jablkovú šťavu, pre jablčné produkty 25 ppb a pre produkty určené pre dojčatá a malé deti 10 ppb. Cieľom tejto práce bolo vyvinúť jednoduchú, robustnú a spoľahlivú LC metódu pre stanovenie patulínu v jablkovom džúse.