Vanilka je jednou z najpopulárnejších dochucovacích zložiek v cukrárskych produktoch, potravinách a nápojoch. Vysoký dopyt po prírodnej vanilke prevyšuje ponuku. Vzhľadom k obmedzenej ponuke a vysokým cenám prírodnej vanilky sú často používané umelé vanilkové príchute, ktoré obsahujú synteticky vyrábaný vanilín a/alebo etylvanilín. Niektorí výrobcovia vanilkových extraktov znehodnocujú tieto produkty kumarínom pre zvýšenie vnímavosti vanilkovej arómy. Bolo preukázané, že kumarín je hepatotoxický, je tiež toxický pre obličky a spôsobuje riedenie krvi. V USA je zakázané jeho používanie ako prídavnej látky od roku 1956.
So zameraním na možné falšovanie vanilkového extraktu sa táto aplikácia zameriava na HPLC separáciu a kvantifikáciu vanilínu, etylvanilínu a kumarínu v troch vanilkových extraktoch zakúpených v obchode. Vzorky boli zriedené 60% H2O : 40% ACN a prefitrované. Pre všetky chromatografické separácie bol použitý PerkinElmer Altus UPLC s Altus A-30 Solvent/Sample Module, s integrovaným vákuovým odplyňovačom, kolónovým modulom A-30 a s A-30PDA (fotodiódovým array) detektorom. Ovládanie prístroja, analýza a spracovanie dát boli vykonané pomocou. Waters Empower3 Chromatography Data Software (CDS). Táto práca preukázala efektívnu chromatografickú separáciu vanilínu, etylvanilínu a kumarínu s veľmi dobrou opakovateľnosťou retenčných časov a vynikajúcou linearitou v testovanom rozsahu koncentrácií.
Celý článok vo formáte pdf: Analysis of Vanilin, Ethyl Vanilin and Coumarin in Vanilla Extract Products by UHPLC with PDA Detection