Fenolové antioxidanty sa používajú v potravinárskom priemysle na zabránenie oxidácie oleja. Oxidáciou oleje žltnú a zapáchajú. V tomto aplikačnom liste bude analyzovaných desať najčastejšie používaných antioxidantov (kyselina nordihydroguajaretiková-NDGA, propylgalát-PG, oktylgalát-OG, laurylgalát-DG, 2-terc-butyl-4-hydroxianizol-BHA, 2,6-di-t-butyl-4-hydroxymetylfenol-Ionox100, tercbutylhydrochinón-TBHQ, 3,5-di-t-butyl-4-hydroxitoluén-BHT a etoxyquín) podľa AOAC Official Method 983.15(1), ktorá sa používa pri analýze hotových potravinárskych produktov. Ako štandard bol použitý 2,4,5-trihydroxybutyrofenon-THBP. Táto metóda bola aplikovaná na rastlinné stužené produkty, ktoré podľa údajov na etikete obsahovali aspoň jeden z analyzovaných antioxidantov. Vzorkou bol komerčne dostupný rastlinný tuk zakúpený v miestnom obchode. Po pred úprave bola vzorka analyzovaná na Perkin Elmer Altus UPLC s Altus A-30 Solvent delivery Module, vzorkovacím modulom, kolónovým modulom A-30h a detektorom PDA (fotodióda Array).